Ezt teszik a fürdők a Te egészségedért – higiénia

Hosszú várakozás után, a veszélyhelyzet megszűnésével 2020. június 18-tól lehetővé vált a fürdők korlátozás nélküli újranyitása és a gyógyászati, szépészeti szolgáltatások teljes köre is újra igénybevehető, azonban a fürdőüzemeltetők számára ez nem a felhőtlen működés folytatását jelentette. Ebben a rendkívüli időszakban történő újranyitás, a fokozott biztonsági előírásoknak és szabályoknak megfelelő üzemeltetés hatalmas felelősséget és áldozatos munkát kíván minden fürdőüzemeltetőtől, és a szektorban dolgozó minden dolgozótól is. Annak érdekében, hogy a fürdők működtetése és a fürdőlátogatás biztonságos legyen a járványügyi készültség ideje alatt is, a fürdőüzemeltetők a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása szerint a következő szigorú szabályokat, eljárásokat, gyakorlatokat alkalmazzák.

 • A minél gyakoribb kézmosás vagy kézfertőtlenítés támogatása pl. kézfertőtlenítő adagoló kihelyezésével, a mosdóhelységekben a vírusölő kézmosószerek és a papírkéztörlő folyamatos biztosításával. A gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos/virucid hatóanyagú szerrel végzett kézfertőtlenítés és a gyakran érintett felületek és a helyiségek fertőtlenítése továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze.
 • Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek dolgoznak a fürdők egész területén, mivel a jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.
 • A recepciónál, jegypénztárakban, információs pultoknál a munkatársakat plexivel/üveggel védik, továbbá a dolgozók számára vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert vagy kesztyűt biztosítanak.
 • A sorban állás helyszínein (pénztár, vendéglátóhelyek) a várakozók közötti megfelelő távolság biztosítása, a 1,5 méteres távolság jelzése a padozaton.
 • Amennyiben lehetséges, az előzetes, online jegyvásárlás lehetőségének biztosítása, illetve a helyszínen is a készpénzmentes megoldások (bankkártya, okoseszközök) támogatása.
 • A mellékhelységekben és zuhanyzókban legalább óránként (forgalmasabb területeken szükség szerint gyakrabban) fertőtlenítő takarítás végzése. Minden mellékhelységben kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség biztosítása. A fogyóeszközök pótlásáról folyamatos gondoskodás.
 • Az öltözőhelységek óránkénti takarítása, az öltözőszekrények, padok fertőtlenítő lemosása.
 • Az öltözők terhelésének folyamatos követése. Amennyiben a vendéglétszám miatt a szükséges védőtávolság nem biztosítható, a fürdővendégek öltözőbe történő szakaszos beengedésének biztosítása.
 • A vendégek vagy a személyzet által gyakran érintett felületek, úgy, mint ajtókilincs, liftgombok, kapcsolók, fogantyúk, korlátok, csaptelepek, WC lehúzók, pultok, utcabútorok stb., rendszeres, napi többszöri fertőtlenítése.
 • Amennyiben a fürdő területén egyéb szolgáltatások (pl. játszótér, sportpályák) üzemelnek, ezek legalább naponta kétszeri takarítása és fertőtlenítése. A kölcsönözhető eszközök (pl. labda, ütő, pihenőágy, vízi szabadidős eszközök) fertőtlenítése minden használat után.
 • A takarítást végző személyzet oktatása a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
 • A takarítást végző személyzet számára megfelelő védőfelszerelés biztosítása.
 • Zárt térben a kórokozók számának minimalizálása érdekében fokozott és folyamatos szellőztetés biztosítása az egyedi lehetőségek függvényében.
 • A fürdőkben az engedélyezett egészségügyi szolgáltatások nyújthatóak, amelyek során fokozott figyelmet kell fordítani a higiénés előírások betartására. A fürdőgyógyászati kezelések nem minősülnek magas kockázatú beavatkozásnak. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről mindenkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma aktuálisan hatályos, egészségügyi szakellátásról szóló eljárásrendje rendelkezik.