Így kezelik a fürdőmedencék vizét a Te egészségedért

A COVID-19 egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed, emiatt a terjedése szempontjából a fürdőkben a kockázatot legfeljebb a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen kontaktus, valamint a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó, életképes vírusok jelentik. Ezért a fürdők üzemeltetése során ezek megelőzésére a legnagyobb hangsúlyt fektetik az üzemeltetők.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a koronavírusok burkos vírusok, amelyek a sérülékeny külső lipid burok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a nem burkos vírusok. A lipid burok érzékeny az oxidálószerekre, mint pl. a klórra, vagy a hidrogén-peroxidra, ebből kifolyólag a vírus fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély, a vírus ezekben pillanatszerűen inaktiválódik. Az eddigi tapasztalatok alapján a szakszerű üzemeltetés mellett, folyamatos vízkezelőszerek biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben.

A hagyományos vízkezelő technológiák (szűrés, fertőtlenítés), melyek hatékonysága a mikrobiológiai szempontból biztonságos fürdővíz előállításában bizonyított, eltávolítják a COVID-19 vírust, és megfelelő védelmet jelentenek ellene.

 

A járványügyi készültség időszakában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott előírásokat alább foglaltuk össze a fürdővíz kezelésére vonatkozóan, ám ezek valójában megegyeznek a normál, mindennapi hazai fürdőüzemeltetési gyakorlattal:

 

  • A medencevízben folyamatosan legalább 0,5 mg/l szabad aktív klór koncentrációt kell biztosítani (pH < 8,0 mellett). Ez nem minősül extrém magasnak, a hazai határérték 1,0 mg/l, de Amerikában 3,0 mg/l szabad aktív klórt is használnak a fürdők, aquaparkok, uszodák.
  • Alternatív fertőtlenítőszer esetén a maradék fertőtlenítőszer koncentráció az engedélyezett koncentráció tartomány felső 50 %-ában legyen jelen. Hidrogén-peroxid alapú kombinált készítmények esetén a hidrogén-peroxid legalább 30 mg/l koncentrációban legyen jelen.
  • A szűrő-forgató technológiát az üzemeltetési szabályzatnak és a hatályos műszaki szabványoknak megfelelően kell üzemeltetni. Fokozott figyelmet kell fordítani a forgatási teljesítmény megfelelő beállítására, és a szűrő visszamosatás előírás szerinti végrehajtására. Mindez rutineljárás a hazai fürdőkben.
  • Fokozottan kell ügyelni a megfelelő pótvíz mennyiség biztosítására.
  • Fertőtlenített töltő-ürítő medencék esetén az adagolt fertőtlenítőszer koncentráció az engedélyezett adagolás maximuma legyen, a medencében a maradék fertőtlenítőszer koncentrációja az engedélyezett tartomány felső 50 %-ában legyen.

 

A járványügyi készültség ideje alatt kiemelt jelentőségű a fürdővíz-minőség és technológiai ellenőrző vizsgálatok fenntartása és a vizsgálati gyakoriság növelése.